ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik pieczony z chałwą i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, lekki sernik pieczony z chałwą i lukrem, jest bardzo łatwy i prosty do upieczenia, warto taki sernik przygotować na różne okazje.

Sernik pieczony z chałwą i lukrem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik pieczony z chałwą i lukrem

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka,
  • starta skórka z 1 dużej pomarańczy.
  • kasza manna 3 łyżki,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,twaróg śmietankowy 50 dag,
  • twaróg półtłusty 50 dag,
  • chałwa 300 gram,
  • cukier puder 1 szklanka,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • woda gorąca 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony z chałwą i lukrem
Białka ubić na ze szczyptą soli na sztywną pianę i dać do lodówki.

Żółtka, cukier, aromat waniliowy utrzeć mikserem do białości, dodać twaróg zmielony, startą skórkę z pomarańczy, kaszę manną, budyń i połączyć mikserem składniki. Do masy serowej dodać pianę ubitą i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć sernik, wierzch sernika posypać pokruszoną chałwą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie sernik wystudzić.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gorącą wodą na nie za gęsty lukier, polać lukrem sernik i do lodówki do zastygnięcia.
Sernik pieczony z chałwą i lukrem
Pianę wmieszać łyżką to sernik nie opadnie.
Sernik pieczony z chałwą i lukrem
Chałwa doskonale komponuje się z sernikiem.
Sernik pieczony z chałwą i lukrem
Lukier kest kwaskowaty i łamie słodycz sernika.