peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Cudowny deser o piankowej konsystencji.

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 250g serka homogenizowanego naturalnego

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 2 jaja

 

  • 125g masła roślinnego (o temp. pokojowej)

 

 

  • 1/2 zapachu cytrynowego spirytusowego

 

  • 1 garść rodzynek

 

  • 4 brzoskwinie z zalewy (lub inne owoce)
  • 1 galaretka morelowa

 

  • 120g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i zostawiamy na sitku aby obciekły. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści - studzimy. Z dwóch białek i 1/3 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodawać masło roślinne i serek homogenizowany. Następnie dodać wystudzone mleko z żelatyną i zapach cytrynowy. Po otrzymaniu jednolitej masy wysypać rodzynki i pianę z białek - wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wierzch przystrajamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Galaretkę rozpuszczamy według wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości wody (ja zamiast 500 ml użyłam 400 ml). Po ostudzeniu galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wstawiamy do lodówki - na minimum 2h.