gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Sernik na zimno-3 kolorowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Po prostu jest to proste ciasto na już. Ten mój przepis znajduje się też na innych stronach kulinarnych.

Sernik na zimno-3 kolorowy

Składniki:

Sernik na zimno-3 kolorowy

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki gorącej wody,
  • 4 czubate łyżek cukru kryształu,
  • mąki pszennej (można dać 3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, lub tylko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • zapach śmietankowy-parę kropli,
  • 1 paczka cukru waniliowego-16 gram.

Masa różowa

  • ½ wiaderka 1 kg. serka homogenizowanego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1/2 szklanki gorącej wody.

Masa biała

  • ½ wiaderka 1 kg. serka homogenizowanego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1/2 szklanki gorącej wody.

Wierzch sernika

  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1/2 litra gorącej wody.

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno-3 kolorowy
Upiec biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy  go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy o średnicy 26 cm. Ubić całe jajka z  kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając  od spodu do góry, ruchem kołowym.

Masa musi być puszysta i kremowa, wlać na blachę. Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję. Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.

Potem  zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło. Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 2 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża.

Złożenie sernika : Zrobić 2 masy-różową i białą do przełożenia 2 blatów biszkoptu oraz rozpuścić 1 galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu, by tężejącą polać wierzch sernika na zimno. Na 1 blat biszkoptu nanieść masę różową i wyrównać powierzchnię, potem położyć 2 blat biszkoptu i nanieść masę białą, wyrównać powierzchnię.

Na masę białą dać tężejącą galaretkę truskawkową. Gotowy sernik na zimno wstawić do lodówki na parę godzin do całkowitego zastygnięcia i schłodzenia.