Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z galaretką 3
Masa pierwsza : Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie mieszając aż nie będzie grudek. Twaróg umieścić w misce i utrzeć z cukrem waniliowym. W drugiej misce ubić śmietanę i dodawać po jednej łyżce masy serowej. Miksować aż masa będzie jednolita. Gdy galaretka wystygnie i będzie półpłynna, wlać ją do masy serowo śmietanowej i dokładnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą miski ( ja miałam o pojemności 2 l ). W środek wcisnąć mniejszą miskę ( u mnie około 3/4 l ) zabezpieczoną z wierzchu folią spożywczą. Folię należy założyć aby miska swobodnie potem odeszła od masy serowej. Gdyby miska się unosiła obciążyć ją np. puszką konserwy. Tak przygotowaną miskę z zawartością wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się masy.
Galaretkę agrestowa rozpuścić w 500 ml gorącej i przegotowanej wody. Schłodzić ją do momentu lekkiego stężenia. Z lodówki wyjąć miskę, po czym wyjąć mniejsza miskę razem z folią. We wgłębienie wlać tężejącą galaretkę ( powinna wypełnić do połowy wgłębienie. Miskę ponownie wstawić do lodówki do ścięcia.
Masa druga : Galaretkę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę miksować kilka minut aż się spieni, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wstawić naczynie z masą na chwilę do lodówki po czym wyjąć ją oraz miskę z masą serową i galaretką. Na galaretkę wyłożyć masę śmietanową i znowu czynność powtórzyć czyli wstawić miskę do lodówki. Sernik schładzać jeszcze co najmniej 30 minut aż wszystko się ładnie zetnie i połączy.
Galaretkę agrestowa rozpuścić w 500 ml gorącej i przegotowanej wody. Schłodzić ją do momentu lekkiego stężenia. Z lodówki wyjąć miskę, po czym wyjąć mniejsza miskę razem z folią. We wgłębienie wlać tężejącą galaretkę ( powinna wypełnić do połowy wgłębienie. Miskę ponownie wstawić do lodówki do ścięcia.
Masa druga : Galaretkę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę miksować kilka minut aż się spieni, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wstawić naczynie z masą na chwilę do lodówki po czym wyjąć ją oraz miskę z masą serową i galaretką. Na galaretkę wyłożyć masę śmietanową i znowu czynność powtórzyć czyli wstawić miskę do lodówki. Sernik schładzać jeszcze co najmniej 30 minut aż wszystko się ładnie zetnie i połączy.
edytaha
zewa
Czasami bez sprzętu ani rusz :)
2milutka
zewa
Dziękuję,chciałam aby nie był z wyglądu taki tradycyjny dlatego trochę sie pobawiłam z formą.
2milutka
i słusznie ,,,wygląda świetnie:)
zewa
:)
-Natka-
zewa
Masz rację można kombinować nawet z ilością warstw bardziej kolorowych lub formami :)
zbysiowa
Danusia19671
Takie serniczki uwielbiam
zewa
Tak takie serniczki są smaczne :)
zewa
Oj maliny i miodu brak, hi, hi. A czy cud ??? No nie wiem ...
Dzięki kochana :)