SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno z truskawkami

  • 10
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 38
Sernik na zimno z truskawkami Więcej zdjęć (8)

Mega truskawkowy sernik na zimno. Kolorowy, orzeźwiający deser z galaretkami. Zasmakuje każdemu. Polecam.

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami

 

  • 4 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 kg mielonego sera
  • 1- 1i 1/5 kg truskawek
  • biszkopty ( ok. 24 sztuki)

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami
Przygotowuję galaretki, 4 cytrynowe rozpuszczam w 650 ml gorącej wody. 2 galaretki czerwone rozpuszczam w 500 ml wrzątku, a zielone w 800 ml.

Każdą galaretkę dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.

W międzyczasie przygotowuję kwadratową tortownicę, wykładam ją papierem do pieczenia, układam na dno biszkopty. Nasączam je delikatnie częścią zielonej galaretki.

Truskawki myję i pozbawiam szypułek, odstawiam, aby odciekły z wody. Ser dokładnie miksuję i łączę z zimną galaretką cytrynową.

Masę przelewam na biszkopty. Teraz układam truskawki, dociskam lekko do dna.

Wstawiam całość do lodówki, do czasu aż dobrze stężeje. Następnie miksuję resztę truskawek, jakieś pół kilograma, z czerwoną galaretką.

Wylewam masę na zastygnięty ser. Wstawiam ponownie do lodówki. Jak dobrze stężeje to na wierzch wylewam galaretkę zieloną.

Zostawiam na noc w lodówce. 
Sernik na zimno z truskawkami
W międzyczasie przygotowuję kwadratową tortownicę,
Sernik na zimno z truskawkami
Truskawki myję i pozbawiam szypułek, odstawiam, aby odciekły z wody.
Sernik na zimno z truskawkami
Ser dokładnie miksuję i łączę z zimną galaretką cytrynową.
Sernik na zimno z truskawkami
Następnie miksuję resztę truskawek, jakieś pół kilograma, z czerwoną galaretką.
Sernik na zimno z truskawkami
zmiksowane truskawki
Sernik na zimno z truskawkami
Wylewam masę na zastygnięty ser.
Sernik na zimno z truskawkami