szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Sernik na zimno z truskawkami 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sernik na zimno z truskawkami czyli typowe letnie ciasto.

Sernik na zimno z truskawkami 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami 8

 

  • 700 g serka z pudełka na serniki o smaku waniliowym
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok 10 biszkoptów okrągłych
  • 200 g truskawek
  • kilka kulek ciemnych winogron
  • 1 galaretka truskawkowa
  • śmietanka tortowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami 8
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Serek waniliowy mieszamy z cukrem pudrem, a następnie z ostudzoną żelatyną. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, a na jej dnie układamy warstwę z okrągłych biszkoptów. Ser wykładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki do stężenia. Owoce myjemy i kroimy na małe kawałeczki i plasterki. Gdy ser stężeje układamy na nim kawałki owoców. Na wierzch wylewamy galaretkę, która zaczyna tężeć. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę do całkowitego stężenia. Dekorujemy bitą śmietaną.
Sernik na zimno z truskawkami 8
Podstawowe składniki tego sernika to serek waniliowy i truskawki
Sernik na zimno z truskawkami 8
Serek mieszamy z cukrem pudrem i ostudzoną żelatyną
Sernik na zimno z truskawkami 8
Na dnie tortownicy układamy warstwę z biszkoptów
Sernik na zimno z truskawkami 8
Na biszkopty wylewamy ser a po jego stężeniu układamy owoce.