Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy.
Do sporej miski przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie przygotowany wcześniej zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn ruszy dodajemy jajko i żółtko. Składniki mieszamy i powoli wlewamy mleko. Gdy składniki się połączą wlewamy przestudzone masło i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Tak przygotowane przekładamy do miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Posypujemy cukrem trzcinowym, ostrożnie mieszamy i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 w miarę równych części. Z każdej formujemy kulkę. Każdą rozpłaszczamy na grubość około 1 cm.
Środek każdego "placka" delikatnie dociskamy tworząc wokół drożdżówki obwódkę o szerokości około 1-1,5 cm. We wgłębienie wkładamy osączone z soku truskawki.
Boki drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wierzch posypujemy kruszonką ( masło, cukier oraz mąkę rozcieramy palcami do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji).
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Do sporej miski przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie przygotowany wcześniej zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn ruszy dodajemy jajko i żółtko. Składniki mieszamy i powoli wlewamy mleko. Gdy składniki się połączą wlewamy przestudzone masło i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Tak przygotowane przekładamy do miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Posypujemy cukrem trzcinowym, ostrożnie mieszamy i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 w miarę równych części. Z każdej formujemy kulkę. Każdą rozpłaszczamy na grubość około 1 cm.
Środek każdego "placka" delikatnie dociskamy tworząc wokół drożdżówki obwódkę o szerokości około 1-1,5 cm. We wgłębienie wkładamy osączone z soku truskawki.
Boki drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wierzch posypujemy kruszonką ( masło, cukier oraz mąkę rozcieramy palcami do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji).
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
lukrowanepierniczki
misia5
Potwierdzam i zgadzam się w 100% :) Teraz sezon na świeże owoce i można szaleć do woli z drożdżówkami :)
robaczek
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Wam smakowały :)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)
biedroneczki
mocsłodkości