misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 669]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Sezon na truskawki w pełni. Zapraszam więc na pyszne, delikatne i puszyste drożdżówki z aromatycznymi truskawkami i doskonałą kruszonką. Idealne na poranne śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Znikają szybciej niż stygną.

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (20)

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

 

  • 500 g mąki typ 550
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

 

  • Kruszonka:
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g mąki

 

  • Nadzienie:
  • 800 g truskawek ( waga po przebraniu i odszypułkowaniu)
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego

 

  • Do posmarowania drożdżówek:
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy.

Do sporej miski przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie przygotowany wcześniej zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy zaczyn ruszy dodajemy jajko i żółtko. Składniki mieszamy i powoli wlewamy mleko. Gdy składniki się połączą wlewamy przestudzone masło i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Tak przygotowane przekładamy do miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.

Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Posypujemy cukrem trzcinowym, ostrożnie mieszamy i odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 w miarę równych części. Z każdej formujemy kulkę. Każdą rozpłaszczamy na grubość około 1 cm.

Środek każdego "placka" delikatnie dociskamy tworząc wokół drożdżówki obwódkę o szerokości około 1-1,5 cm. We wgłębienie wkładamy osączone z soku truskawki.

Boki drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wierzch posypujemy kruszonką ( masło, cukier oraz mąkę rozcieramy palcami do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji).

Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Gdy zaczyn ruszy do miski dodajemy żółtko oraz jajko
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Składniki mieszamy i powoli wlewamy mleko
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Do wymieszanych składników wlewamy masło
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Ciasto przekładamy do miski
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem foliowym
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Truskawki dokładnie myjemy
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Pozbawione szypułek owoce kroimy na połówki i posypujemy cukrem trzcinowym
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką blat
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Ciasto dzielimy na 8 w miarę równych części
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Z każdej części ciasta formujemy kulkę
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Formujemy zgrabne drożdżówki
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
We wgłębienie wkładamy truskawki
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Boki drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Wierzch posypujemy kruszonką
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Idealne na małe co nieco
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły lub pracy