Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy z granatem
Spód: Na spód tortownicy (śr. 22 cm) wykładamy papier do pieczenia, a z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową. Ciastka kruszymy i wrzucamy do blendera. Do rozkruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i kakao, chwilę blendujemy do połączenia składników.Następnie wysypujemy do formy, uklepujemy i wstawiamy do lodówki. Masa serowa: Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe składniki przekładamy do miski i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Następnie wlewamy przestudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowane ciasto. Tortownicę z ciastem wkładamy do większej formy i wlewamy wrzątek do połowy jej wysokości.Piec w 180 stopniach przez 45 - 60 minut. Odstawić do ostygnięcia, następnie wstawić na noc do lodówki. Polewa: Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy śmietankę i mieszamy. Następnie polewamy ciasto i posypujemy ziarenkami granatu. (nie zużyłam całej - polewę można zrobić z mniejszej porcji). Smacznego :)
zbysiowa
Ewa
kołczu