Sposób przygotowania:
Szafirowy sernik truskawkowy z jagodami
Galaretka:
Galaretkę w proszku wsypujemy do gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretki (nie gotujemy). Przelewamy do miski z duralexu i odstawiamy do wystudzenia (nie do stężenia).
Żelatynę rozpuszczamy w chłodnej, przegotowanej wodzie (0,5 szklanki). Odstawiamy na 20 minut. Żelatynę przekładamy do garnka, dodajemy gorącą wodę (2 szklanki), mieszamy i studzimy.
Spód:
Ciasteczka owsiane z orzechami kruszymy - dla ułatwienia wkładamy ciasteczka do woreczka foliowego, zakręcamy go i wałkujemy. Masło roztapiamy w garnuszku. Do ciasteczek dodajemy roztopione masło i wykładamy (tą masę z ciasteczek i masła) spód tortownicy.
Masa serowa:
Serek truskawkowy wykładamy do naczynia i miksujemy. Dodajemy żelatynę i miksujemy parę minut. Masę serową przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówka na 40 minut (aż masa serowa zgęstnieje).
Na wierzch zgęstniałej masy serowej wykładamy jagody i zalewamy wystudzoną, gęstniejącą galaretką szafirową. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Smacznego :)
Galaretkę w proszku wsypujemy do gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretki (nie gotujemy). Przelewamy do miski z duralexu i odstawiamy do wystudzenia (nie do stężenia).
Żelatynę rozpuszczamy w chłodnej, przegotowanej wodzie (0,5 szklanki). Odstawiamy na 20 minut. Żelatynę przekładamy do garnka, dodajemy gorącą wodę (2 szklanki), mieszamy i studzimy.
Spód:
Ciasteczka owsiane z orzechami kruszymy - dla ułatwienia wkładamy ciasteczka do woreczka foliowego, zakręcamy go i wałkujemy. Masło roztapiamy w garnuszku. Do ciasteczek dodajemy roztopione masło i wykładamy (tą masę z ciasteczek i masła) spód tortownicy.
Masa serowa:
Serek truskawkowy wykładamy do naczynia i miksujemy. Dodajemy żelatynę i miksujemy parę minut. Masę serową przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówka na 40 minut (aż masa serowa zgęstnieje).
Na wierzch zgęstniałej masy serowej wykładamy jagody i zalewamy wystudzoną, gęstniejącą galaretką szafirową. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Smacznego :)