Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto, które do złudzenia przypomina sernik! Jest przepyszne - delikatne, leciutkie i puszyste jak pianka!

Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach

Składniki:

Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach

Forma o wymiarach 26 x 30 cm:

  • 3 jogurty greckie po 400 ml
  • 3 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru)
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru (w wersji fit mielę ksylitol; można dodać więcej)
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • biszkopty na spód (u mnie podłużne herbatniki biszkoptowe)

Sposób przygotowania:

Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach
Należy przygotować 3 miski - jedna z nich powinna być dość spora, aby pomieściła wszystkie składniki ciasta.
 W 1, największej misce - utrzeć żółtka z cukrem pudrem.

 W 2 - bardzo dokładnie wymieszać jogurty z budyniami.

 W 3 - ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.

 Kolejnie masę żółtkową połączyć z jogurtami i budyniem, a następnie łyżką i stopniowo z ubitymi białkami.

Całość przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia oraz wyłożonej biszkoptami.

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 180 stopniach.



UWAGA: Po upieczeniu ciasta nie należy otwierać drzwiczek piekarnika przez pierwsze 30 minut, następnie delikatnie uchylić i ostudzić ciasto. 

Tagi:

ciasto sernik