Sposób przygotowania:
Sernik puszysty piegusek z sosem toffi
Piekarnik nastawić na 180 stopni i wstawić na dno blachę z wodą. Tortownicę ( u mnie z ceramicznym dnem i silikonową obręczą ) o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żółtka oddzielić od białek a potem żółtka utrzeć z cukrem w większej misce. Do utartych żółtek dodać jogurt grecki, serek danio i wsypać budynie oraz mak i wymieszać. Następnie dodać serek waniliowy, wymieszać. Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem soli, dodać jej część do masy i już łopatką a nie mikserem wymieszać. Dodać resztę piany, wymieszać i masę przelać do tortownicy. Na drugi poziom od dołu do piekarnika włożyć kratkę, potem wstawić tortownicę i piec 40 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 150 i piec kolejne 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić sernik do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem sernik wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przygotować rondelek, metalową miskę i składniki na sos toffi. Do rondelka wlać trochę wody, na rondelek postawić miskę, woda nie może dotykać miski. Dodać czekoladę, toffi i śmietankę i podgrzewać aż toffi i czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Wyjąć sernik z lodówki i polać go przygotowanym sosem. Odstawić do lekkiego stężenia sosu. ( przy krojeniu uważać bo sernik jest bardzo puszysty i ciężko go ładnie pokroić ).
marietta