Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Czarne tagliatelle z pietruszką i łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niebanalny pomysł na obiad - czarne tagliatelle (barwione atramentem z kałamarnicy) z zielona pietruszką, łososiem wędzonym oraz orzechami włoskimi, duszone na białym winie. Palce lizać!

Czarne tagliatelle z pietruszką i łososiem

Składniki:

Czarne tagliatelle z pietruszką i łososiem

 

  • 300 g czarnego makaronu tagliatelle
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki pietruszki
  • 100 g czarnych oliwek
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Czarne tagliatelle z pietruszką i łososiem

Przygotowanie składników

Czarne tagliatelle z pietruszką i łososiem
Wszystkie składniki podsmażane na patelni

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem wrzucić na patelnię z rozgrzewaną oliwą z oliwek. Smażyć do zeszklenia. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki, a oliwki w plasterki. Orzechy włoskie grubo posiekać. Wszystkie składniki wrzucić na patelnię i podsmażyć ok. 2 min.

Duszenie na winie

Czarne tagliatelle z pietruszką i łososiem
Składniki na patelni zalane białym winem wytrawnym

Następnie dodać białe wino i dusić do momentu aż wino odparuje. Wlać śmietanę i przyprawić pieprzem oraz solą.

Dodanie makaronu

Czarne tagliatelle z pietruszką i łososiem
Podsmażone składniki wymieszane z makaronem

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić. Ugotowany makaron dodać do składników na patelni. Wymieszać. Trzymać na ogniu jeszcze ok. 1 min.

Danie na talerzu

Czarne tagliatelle z pietruszką i łososiem
Gotowe danie z makaronem po wyłożeniu na talerz

Gotowe danie wyłożyć na talerz.