zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik z ricotty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mam dziś pyszny sernik z ricotty. Upieczony bez spodu, jest delikatny i puszysty. To mój pierwszy sernik z ricotty ale chyba nie ostatni. Na karnawał jak znalazł.

Sernik z ricotty

Składniki:

Sernik z ricotty

 

  • 1,5 kg ricotty
  • 6 jajek
  • 1 szk cukru
  • 2 budynie waniliowe

 

  • dodatkowo :
  • ok. 3 łyżki lukru
  • różowa posypka waflowa

Sposób przygotowania:

Sernik z ricotty
Do miski włożyć żółtka, dodać cukier i utrzeć je. Potem dodać budynie i całość wymieszać. Gdy budyń połączy się z żółtkami dodać ricottę i wymieszać.

Białka ubić, dodać część do masy z ricotty a potem pozostałą część piany, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowa obręcz i ceramiczny spód ) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.

Do foremki przełożyć masę na sernik a potem umieścić ją w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Sernik piec około 80 minut, a potem wystudzić go w piekarniku ale przy uchylonych drzwiczkach.

Zimny wstawić do lodówki a po ścięciu się posmarować wierzch cienką warstwą lukru i wykończyć posypując sernik posypką.  

Tagi:

ciasto sernik