Sposób przygotowania:
Torta di ricotta (Sernik z ricotty)
Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Brzegi powinny być dość wysokie. Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 185 stopni. Ricottę przetrzyj przez sito lub zmiel, przełóż do głębokiej miski, połącz z cukrem, mieszaj mikserem aż cukier się rozpuści, dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wbijaj pojedynczo 3 żółtka wciąż mieszając. Dobrze umyj cytryną, zetrzyj skórkę na drobnej tarce i dodaj do masy. Zamieszaj. Ubij pianę z białek i delikatnie dodaj do ricotty, ostrożnie przełóż masę do tortownicy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche. Odstaw do wystudzenia, posyp cukrem pudrem przesianym przez sitko.