Torta di ricotta (Sernik z ricotty)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Brzegi powinny być dość wysokie. Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 185 sto

Torta di ricotta  (Sernik z ricotty)

Składniki:

Torta di ricotta (Sernik z ricotty)

 

  • 300 g sera ricotta
  • 300 g mąki tortowej
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 cytryna z ładną skórką
  • 1 opakowania proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • masło do wysmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Torta di ricotta (Sernik z ricotty)
Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Brzegi powinny być dość wysokie. Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 185 stopni. Ricottę przetrzyj przez sito lub zmiel, przełóż do głębokiej miski, połącz z cukrem, mieszaj mikserem aż cukier się rozpuści, dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wbijaj pojedynczo 3 żółtka wciąż mieszając. Dobrze umyj cytryną, zetrzyj skórkę na drobnej tarce i dodaj do masy. Zamieszaj. Ubij pianę z białek i delikatnie dodaj do ricotty, ostrożnie przełóż masę do tortownicy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche. Odstaw do wystudzenia, posyp cukrem pudrem przesianym przez sitko.