anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ciasto Princessa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre ciasto. Niby jest skomplikowane, ale robi się go naprawdę szybko. A do tego jest bardzo pyszne! Warto!

Ciasto Princessa Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto Princessa

CIASTO:

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dag migdałów (całe lub płatki)
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
  • 4 ciastka princessa

MASA:

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 1 masa krówkowa (ok. 350/400 g)
  • woda+ sok malinowy do machania biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto Princessa
CIASTO:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Migdały (jeśli całe to drobniej) posiekać, dodać do ubitych białek. Dodać wiórki kokosowe i pokrojone drobno wafle ciastek. Wymieszać. Wyłożyć masę na brytfannę i piec w 180 st przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

MASA:

Pół szklanki mleka odlać. Większą część zagotować z cukrami. Dodać także śmietanę 30%, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W mniejszej części rozmącić żółtka i obie mąki. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Krem odłożyć w zimne miejsce. Zimną masę utrzeć z margaryną.

Ciasto nasączyć wodą z sokiem malinowym, wyłożyć 3/4 masy. Maczać biszkopty w soku i układać na masie. Wolne miejsca między biszkoptami wypełnić masą kajmakową. Na biszkopty wyłożyć pozostałość masy, posypać wiórkami kokosowymi.

Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Ciasto Princessa
Na sam początek ubić białka na sztywno.
Ciasto Princessa
Pokroić ciastka, wymieszać wszystko i wsypać do białek.
Ciasto Princessa
Następnie wymieszać i wyłożyć na brytfannę.
Ciasto Princessa
Przygotować masę budyniową i wyłożyć na ciasto.
Ciasto Princessa
Postępować zgodnie z przepisem.
Ciasto Princessa
Ciasto Princessa- pyszne ciasto i proste.
Ciasto Princessa
Ciasto Princessa- pyszne ciasto i proste.
Ciasto Princessa
Ciasto Princessa- pyszne ciasto i proste.
Ciasto Princessa
Ciasto Princessa- pyszne ciasto i proste.