Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Sernikowa lasagne zapiekana z dynią i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mój niecodzienny pomysł na lasagne. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, robię na słodko obiad. Mało wyraźna dynia nabiera charakteru w połączeniu z kwaśną żurawiną.

Sernikowa lasagne zapiekana z dynią i żurawiną

Składniki:

Sernikowa lasagne zapiekana z dynią i żurawiną

 

  • 9 płatów lasagne
  • 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 50 dag mielonego twarogu
  • pół kostki masła
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • kardamon, mielone goździki, imbir
  • masło do smażenia i wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Sernikowa lasagne zapiekana z dynią i żurawiną
Dynię podsmażamy na maśle. Jak zmięknie to dodajemy miód z przyprawami. Mieszamy do czasu aż przyprawy uwolnią swój aromat. Sparzoną wcześniej wrzątkiem żurawinę dodajemy do dyni.

Makaron gotujemy przez ok 3 minuty. Hartujemy w zimniej wodzie.

Masło (pół kostki) ucieramy na puszysto z cukrem. Dodajemy sok z cytryny, jajka oraz budyń. Stopniowo dodajemy twaróg.

W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy kolejno twaróg, makaron, dynię z żurawiną. Na wierzchu ma być twaróg. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez 45 minut.