zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernikowa zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Bardzo smaczny sernik zebra z bezową pianką. Jego niepowtarzalny smak uzyskałam eksperymentując i dodając do niego przyprawę do kawy na styl kataloński pomarańczowo cytrynową.

Sernikowa zebra

Składniki:

Sernikowa zebra

 

  • 1 kg serka waniliowego ( do sernika w wiaderku )
  • 60 g przyprawy do kawy pomarańczowo - cytrynowej ( na styl kataloński )
  • 4 jajka
  • 1 sk cukru pudru
  • 50 g budyniu śmietankowego
  • odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego
  • okrągłe biszkopty

 

  • beza :
  • 4 białka
  • 3/4 szk cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernikowa zebra
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i dno wyłożyć biszkoptami ( u mnie z ceramicznym dnem i silikonową obręczą ). Jajka wymieszać z cukrem pudrem, dodać budyń i przyprawę i wymieszać.

Następnie dodać ser i wymieszać. Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać barwnik, wymieszać. Masy serowe wylewać porcjami na biszkopty ( na środek ) na przemian aż do wyczerpania mas.

Sernik piec 45 minut w 175 stopniach ( na dnie piekarnika należy umieścić naczynie z wodą ). Następnie ubić pianę z białek z cukrem pudrem, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Szybko wyjąć sernik z piekarnika, wyłożyć ubitą pianę i ponownie wstawić formę do piekarnika.

Piec jeszcze 15 minut po czym wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Potem zdjąć obręcz formy i schłodzić sernik w lodówce.  



Tagi:

sernik ciasta