Sposób przygotowania:
Sernik ,, Zebra ''
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser, miksujemy do połączenia się składników.
3. Masę serową dzielimy na dwie równe części, do jednej dajemy kakao i dokładnie miksujemy.
4. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
5. Na ciasto wlewamy masę serową jasną, na środek wlewamy ciemną i łyżką mieszamy, tak, żeby powstała zebra.
6. Sernik pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 160 stopni do zrumienienia. Studzimy w blaszce ( najlepiej kilka godzin w lodówce ). Następnie wyjmujemy, kroimy i podajemy.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser, miksujemy do połączenia się składników.
3. Masę serową dzielimy na dwie równe części, do jednej dajemy kakao i dokładnie miksujemy.
4. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
5. Na ciasto wlewamy masę serową jasną, na środek wlewamy ciemną i łyżką mieszamy, tak, żeby powstała zebra.
6. Sernik pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 160 stopni do zrumienienia. Studzimy w blaszce ( najlepiej kilka godzin w lodówce ). Następnie wyjmujemy, kroimy i podajemy.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy.
mocsłodkości
Babeczka35
Polecam upiec. Ładnie wygląda i pysznie smakuje :)