Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik ,, Zebra ''

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Ten sernik jest przepyszny, niezwykle mięciutki i delikatny w smaku, śmietana kremówka sprawia, że sernik jest bardzo puszysty. Piekłam go pierwszy raz i na pewno nie ostatni.

Sernik ,, Zebra ''

Składniki:

Sernik ,, Zebra ''

Ciasto:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka kremówki 30 %
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik ,, Zebra ''
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser, miksujemy do połączenia się składników.

3. Masę serową dzielimy na dwie równe części, do jednej dajemy kakao i dokładnie miksujemy.

4. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.

5. Na ciasto wlewamy masę serową jasną, na środek wlewamy ciemną i łyżką mieszamy, tak, żeby powstała zebra.

6. Sernik pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 160 stopni do zrumienienia. Studzimy w blaszce ( najlepiej kilka godzin w lodówce ). Następnie wyjmujemy, kroimy i podajemy.

Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy.

Tagi:

serniki ciasta