Waniliowy sernik z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczny sernik z dodatkiem niepalonej kaszy gryczanej. Zaskoczyłam męża, który za kaszą nie przepada - nie było jej czuć w cieście, więc zjadł z przyjemnością ;)

Waniliowy sernik z kaszą gryczaną

Składniki:

Waniliowy sernik z kaszą gryczaną

 

  • 200 g półtłustego twarogu
  • 50 g niepalonej kaszy gryczanej
  • woda do ugotowania kaszy
  • 50 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 laski wanilii
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Waniliowy sernik z kaszą gryczaną
Kaszę gotujemy na wodzie do miękkości. Studzimy. Wystudzoną kaszę i twaróg umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy dość dokładnie.

Margarynę z cukrem ucieramy, następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy stopniowo dodajemy twaróg z kaszą, budyń, proszek do pieczenia i ziarenka z wanilii. Białka jajek ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą sernikową.

Przelewamy do keksówki, pieczemy 40-45 minut w 170 stopniach. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.  

Tagi:

ciasto sernik