Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Babka Wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Ta babka jest bardzo prosta i bardzo szybka w wykonaniu. Bardzo smaczna, taka lekko piaskowa. Nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole.

Babka Wielkanocna

Składniki:

Babka Wielkanocna

Ciasto:

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki
  • cukier puder do oprószenia babki

Sposób przygotowania:

Babka Wielkanocna
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki , proszek do pieczenia oraz masło lub margarynę, dokładnie miksujemy.

3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

4. Pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.

5. Babkę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.

Tagi:

babka ciasta