Sposób przygotowania:
Sernik zebra z polewą
Sery, cukier i jajka za pomocą trzepaczki wymieszać w misce i podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, budyń czekoladowy i wymieszać. Do drugiej części dodać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczana i esencję waniliową. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm z ceramiczny dnem więc nie wykładałam dna ale w metalowej tortownicy dno wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wylać dwie łyżki masy czekoladowej a na jej środek dwie łyżki masy waniliowej i w taki sposób wylewać do zużycia się mas. W piekarniku na dnie umieścić blachę z wodą i nagrzać piekarnik na 180 stopni. Włożyć sernik i piec 10 minuta następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni przykryć z wierzchu folią aluminiową i piec przez kolejne 60 minut. Piekarnik wyłączyć lekko uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia. Zimny sernik na noc włożyć do lodówki lub przechowywać w chłodnym miejscu. Polewa W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder. Zdjąć z ognia dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Przestudzić od czasu do czasu mieszając. Gdy polewa zacznie tężeć polać sernik.
zewa
Mniam1
alaaa
Mój już był pieczony w styczniu, ale zapomniałam o nim :). Więc porcyjki nie podeślę.
alaaa
Dziękuję :)
Majcia
alaaa
Dziękuję :)