wiola11

wiola11

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Domowe ciasto rafaello

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Cisto pycha, ale najgorsze jest to że po zrobieniu tego ciasta musi ono być przez 12 godz w lodówce. Trochę pracochłonne, ale watro je zrobić.

Domowe ciasto rafaello Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe ciasto rafaello

 

  • 4 budynie śmietankowe
  • 1.5 litra mleka
  • 1 opakowanie kokosu
  • 1opakowanie migdałów
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 0.5 kg herbatników

Sposób przygotowania:

Domowe ciasto rafaello
Najlepiej zacząć od gotowania budyniu-używamy 1.5 litra mleka, a nie 2 litry wtedy budyń będzie bardziej gęsty. Gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Czekamy do wystygnięcia.

Do wysokiego naczynia dajemy masło i cukier miksujemy, a następnie do masła dodajemy budyń powoli wsypujemy połowę opakowania kokosu dalej miksując.

Na koniec dodajemy połowę opakowania migdałów i już nie miksujemy tylko ostrożnie mieszamy, bo migdały nam się połamią.

Blache wykładamy folia aluminiowa bądż folia spożywczą.

Na dno blachy dajemy pierwsza warstwę herbatników, a na nią masę budyniową ok 1 cm, znowu herbatniki i masę, i znowu kolejną z zarazem ostatnią warstwę herbatników i masę.

Na koniec posypujemy migdałami i kokosem, wkładamy na 12 godz do lodówki.
Domowe ciasto rafaello
Blachę wykładamy folią aluminiową lub spożywczą i wykładamy na nią herbatniki
Domowe ciasto rafaello
Do utartego masła z cukrem dodajemy partiami budyń potem kokos a na koniec migdały
Domowe ciasto rafaello
Na herbatniki dajemy masę budyniową i kolejną warstwę herbatników
Domowe ciasto rafaello
Na koniec posypujemy migdałami i kokosem - wkładamy do lodówki