Sposób przygotowania:
Sernikowy torcik na zimno z porzeczkami
Masa: Twarożek przełożyć do miski ,wlać smietanę kremówkę oraz sok z cytrynydodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody tak żeby zrobiła się płynna chwilę przestudzić i wlać do masy serowej zmiksować dokładnie aby nie było grudek.
Masę podzielić na dwie części. Porzeczkę czarną umyć osuszyć i zmiksować blenderem na głądką masę( ja użyłam mrożonych więc tylko rozmroziłam) i dodać do jednej częsci masy twarogowo-śmietanowej,ewentualnie gdy któś lubi słodkie dosłodzić czterema łyżkami cukru pudru.
Spód: ciasteczka rozdrobnić w rozdrabniaczu na pył ewentualnie włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem do ciasta.Odłożyć dwie łyżki,do oddzielenia warstwy. Masło rozpuscić w rondelku lub włożyć na pół minuty do mikrofali i płynne dodać do pokruszonych ciasteczek,wymieszać.Tortownicę o sred 27 cm wyłozyć papierem pergaminowym i wyłożyc masę ciasteczkową i ugnieść łyżką .Wstawić na 10 min do lodówki. Galaretki rozpuscić w 800 ml gorącej wody ,zostawić do przestygnięcia .
Przełozenie:Na wyłożony schłodzony spód wylewamy masę serową białą na to sypiemy odłożone pokruszone ciasteczka nastepnie wylewamy masę porzeczkową ,i na wierzch tężejące galaretki.wstawiamy na 3 godziny do lodówki aby masa ładnie się ścięła.Na koniec dekorujemy kleksami bitej śmietany i owocami czarnej porzeczki. Smacznego:)
Masę podzielić na dwie części. Porzeczkę czarną umyć osuszyć i zmiksować blenderem na głądką masę( ja użyłam mrożonych więc tylko rozmroziłam) i dodać do jednej częsci masy twarogowo-śmietanowej,ewentualnie gdy któś lubi słodkie dosłodzić czterema łyżkami cukru pudru.
Spód: ciasteczka rozdrobnić w rozdrabniaczu na pył ewentualnie włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem do ciasta.Odłożyć dwie łyżki,do oddzielenia warstwy. Masło rozpuscić w rondelku lub włożyć na pół minuty do mikrofali i płynne dodać do pokruszonych ciasteczek,wymieszać.Tortownicę o sred 27 cm wyłozyć papierem pergaminowym i wyłożyc masę ciasteczkową i ugnieść łyżką .Wstawić na 10 min do lodówki. Galaretki rozpuscić w 800 ml gorącej wody ,zostawić do przestygnięcia .
Przełozenie:Na wyłożony schłodzony spód wylewamy masę serową białą na to sypiemy odłożone pokruszone ciasteczka nastepnie wylewamy masę porzeczkową ,i na wierzch tężejące galaretki.wstawiamy na 3 godziny do lodówki aby masa ładnie się ścięła.Na koniec dekorujemy kleksami bitej śmietany i owocami czarnej porzeczki. Smacznego:)
zbysiowa
2milutka
u mnie plantacja porzeczek w ogrodzie jest zawsze mam dużo i zawsze mrożę na kompoty i do ciast do nowych zawsze mnie wystarcza:)
zbysiowa
Teraz wszystko jasne, bo nie widzę w opisie:)
2milutka
już poprawiłam:)
edytaha
2milutka
jeszcze jest zapraszam:)
edytaha
Ech, nie chce mi się z domu ruszać. Musi mi wystarczyć szrlotka, która się dopieka w piekarniku :)
2milutka
też dobra:)
monikaT83
2milutka
Dzieki Monisiu za takie piękne słowa :)
monikaT83