2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernikowy torcik na zimno z porzeczkami

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ten serniczek jest obłedny wyjątkowo kremowy ,delikatny żeby nie powiedzieć ..rozpustny:)

Sernikowy torcik na zimno z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernikowy torcik na zimno z porzeczkami

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg serka śmietankowego( z wiaderka mielonego)
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 250 g czarnej porzeczki+ 4 łyżki cukru pudru do dosłodzenia
  • Spód maślany:
  • 250 g ciasteczek maślanych
  • 100 g masła
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki z owoców leśnych
  • bita smietana do dekoracji
  • 3 łyżki owoców czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Sernikowy torcik na zimno z porzeczkami
Masa: Twarożek przełożyć do miski ,wlać smietanę kremówkę oraz sok z cytrynydodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody tak żeby zrobiła się płynna chwilę przestudzić i wlać do masy serowej zmiksować dokładnie aby nie było grudek.

Masę podzielić na dwie części. Porzeczkę czarną umyć osuszyć i zmiksować blenderem na głądką masę( ja użyłam mrożonych więc tylko rozmroziłam) i dodać do jednej częsci masy twarogowo-śmietanowej,ewentualnie gdy któś lubi słodkie dosłodzić czterema łyżkami cukru pudru.



Spód: ciasteczka rozdrobnić w rozdrabniaczu na pył ewentualnie włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem do ciasta.Odłożyć dwie łyżki,do oddzielenia warstwy. Masło rozpuscić w rondelku lub włożyć na pół minuty do mikrofali i płynne dodać do pokruszonych ciasteczek,wymieszać.Tortownicę o sred 27 cm wyłozyć papierem pergaminowym i wyłożyc masę ciasteczkową i ugnieść łyżką .Wstawić na 10 min do lodówki. Galaretki rozpuscić w 800 ml gorącej wody ,zostawić do przestygnięcia .



Przełozenie:Na wyłożony schłodzony spód wylewamy masę serową białą na to sypiemy odłożone pokruszone ciasteczka nastepnie wylewamy masę porzeczkową ,i na wierzch tężejące galaretki.wstawiamy na 3 godziny do lodówki aby masa ładnie się ścięła.Na koniec dekorujemy kleksami bitej śmietany i owocami czarnej porzeczki. Smacznego:)
Sernikowy torcik na zimno z porzeczkami
z pokruszonych ciasteczek i masła robimy spód do serniczka
Sernikowy torcik na zimno z porzeczkami
porzeczki miksujemy blenderem na miazge
Sernikowy torcik na zimno z porzeczkami
ucieramy serek ze śmietaną żelatyną i sokiem z cytryny
Sernikowy torcik na zimno z porzeczkami
przekładamy masy w tortownicy jak w przepisie zalewamy na koniec galartkami