Sposób przygotowania:
Serowe bułeczki z czekoladąETAP 1:
Jajka utrzeć z cukrem i solą, na puszystą masę. Wlać olej rzepakowy i rozmiksować z ricottą. Mąkę przesiać, wymieszać suchymi drożdżami i wsypać do mokrych składników.
Połączyć zagniatając dość lepkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na dobrze oprószoną mąką stolnicę. Uformować wałek, który podzieliłam na 10 części.
Z każdej porcji formować placuszek, w który włożyć po 2 kostki czekolady.
ETAP 3:
Uformować bułeczki i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kiedy podrosną posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 15 min. Wystudzić.
ETAP 4:
Ricottę rozetrzeć trzepaczką i wymieszać ze startą na tarce czekoladą. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków.
Wcisnąć w każdą wystudzoną bułeczkę. Po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego :)
monikaT83
Mniam1
Dziękuję, chociaż do idealnych to jeszcze im daleko. Spód mi się za bardzo przypiekł :P
CORAL