madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Serowe bułeczki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na te pyszne bułeczki pochodzi ze strony mojeciasto.pl. Bułeczki są pyszne i bardzo miękkie:)

Serowe bułeczki z jabłkiem

Składniki:

Serowe bułeczki z jabłkiem

 

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1/5 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/5 kostki margaryny
  • 1/5 szklanka cukru
  • 200 g odciśniętego twarogu
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 jabłko
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • odrobina mleka

Sposób przygotowania:

Serowe bułeczki z jabłkiem
1/5 szklankę mleka wlewamy do małego garnka, dodajemy margarynę i rozpuszczamy wraz z mlekiem na małym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Całość mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Masę przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dodajemy odciśnięty twaróg i zagniatamy do momentu, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy kwadraty o boku 8 cm lub wedle uznania. Na każdym kwadracie z ciasta układamy kawałeczek jabłka, składamy kwadracik na pół i zlepiamy, smarując brzegi roztrzepanym jajkiem. Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce i smarujemy resztą jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15-20 minut. Po upieczeniu bułeczki studzimy.
Następnie cukier puder ucieramy z odrobiną mleka tak, aby powstał gęsty lukier. Przygotowanym lukrem smarujemy bułeczki.