Sposób przygotowania:
Serowe grzanki do zup
Do tej pory najczęściej suszyłam jasne pieczywo w kawałkach, które potem mogło być dodane do farszu lub zmielone na bułkę tartą. Od niedawna zaczęłam jednak wykorzystywać wszystkie typy pozostałego w domu czerstwego chleba, który doskonale nadaje się na grzanki. Pozostały kawałek czerstwego chleba kroję na kromki i podsuszam w piekarniku, lub na kaloryferze, jeśli akurat jest sezon grzewczy. Kawałki pieczywa przechowuję w papierowych torebkach z perforowaną folią na przedzie. Kiedy potrzebuję grzanek do zupy wolę właśnie takie z suszonego chleba, bo wolniej nasiąkają zupą i nie robi się z nich papka. Grzanki nacieram ząbkiem obranego i naciętego z góry czosnku. Posypuję startym serem, który ładnie się ciągnie po roztopieniu np. cheddar. Zapiekam i podaję w zupie lub obok na talerzyku. Pasują do zupy cebulowej oraz zup kremów np. brokułowej.