haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Serowe "zakręcone" paluchy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 36
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Trudno uwierzyć, że możesz jeść je bez wyrzutów sumienia! Używając lekkiego ciasta francuskiego, musztardy i startego parmezanu maksymalizujesz smak, jednocześnie redukując kalorie. Przekąska bez żadnych kompromisów!!!

Serowe "zakręcone" paluchy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Serowe "zakręcone" paluchy

 

  • 320 g ciasta francuskiego light
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 20 g parmezanu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Serowe "zakręcone" paluchy
1. Rozłóż ciasto francuskie na stolnicy.

2. Posmaruj cienko powierzchnię ciasta musztardą.

3. Na drobnych oczkach utrzyj ser parmezan i posyp powierzchnię uprzednio posmarowana musztardą.

4. Przypraw solą i pieprzem.

5. Złóż ciasto na pół wzdłuż dłuższego brzegu i potnij na 36 paseczków. Najłatwiej podzielić ciasto na trzy części i potem każda z nich znów na trzy i każdą na pół i dalej na pół.

6. Każdy pasek delikatnie poskręcaj, układaj na dużej blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku w temp.190 stopni przez 20 minut na złoto.
Serowe "zakręcone" paluchy
Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i smarujemy musztardą.
Serowe "zakręcone" paluchy
Całość posypujemy startym parmezanem i doprawiamy sola i pieprzem.
Serowe "zakręcone" paluchy
Płat składamy na pół i kroimy w cienkie paluchy.
Serowe "zakręcone" paluchy
Paluchy skręcamy, ukladamy na blaszce i pieczemy na złoty kolor.
Serowe "zakręcone" paluchy