WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bułeczki orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie w wykonaniu, puszyste i smaczne codzienne bułeczki z mąki orkiszowej z małym dodatkiem miodu.

Bułeczki orkiszowe

Składniki:

Bułeczki orkiszowe

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki orkiszowe

Zagniatanie

Bułeczki orkiszowe
Ciasto najwygodniej jest wyrabiać w robocie.

Lekko ciepłą wodę mieszamy z mlekiem i rozpuszczamy w nich drożdże. Dodajemy miód, masło, wsypujemy mąkę oraz sól i dokładnie zagniatamy.

Zostawiamy pod przykryciem na ok pół godziny, aby podwoiło objętość. Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy i wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę.

Formowanie

Bułeczki orkiszowe
Bułeczki układamy w sporych odległościach.

Ciasto dzielimy na 10 kawałków i formujemy bułeczki. Każdą nakrawamy na krzyż i układamy na blaszce włożonej papierem.

Pieczenie

Bułeczki orkiszowe
Bułeczki powinny być dość ciemne i wyrośnięte.

Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20-25 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.