slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Chleb żytnio-orkiszowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i domowe pieczywo. U mnie chrupiący i smakowity chlebek z mąki żytniej oraz orkiszowej z dodatkiem błonnika oraz siemienia lnianego. Polecam na śniadanie lub kolację kromeczkę takiego domowego pieczywa z ulubionymi dodatkami.

Chleb żytnio-orkiszowy

Składniki:

Chleb żytnio-orkiszowy

 

  • 1,5 szkl mąki żytniej białej
  • 1,5 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • 1 łyżka błonnika witalnego + do posypania
  • 1 łyżka siemienia lnianego + do posypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Chleb żytnio-orkiszowy
Do miski wsypujemy obie mąki, błonnik, siemie, sól oraz suche drożdże, mieszamy razem. Następnie wlewamy ciepłą wodę oraz dolewamy oliwę. Wyrabiamy dokładnie ciasto na chleb i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Po tym czasie delikatnie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki, wyrównujemy i zwilżamy zimną wodą. Posypujemy siemieniem i błonnikiem. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Oczywiście można również upiec chleb na mące pszennej.