Sposób przygotowania:
Chleb żytnio-orkiszowy
Do miski wsypujemy obie mąki, błonnik, siemie, sól oraz suche drożdże, mieszamy razem. Następnie wlewamy ciepłą wodę oraz dolewamy oliwę. Wyrabiamy dokładnie ciasto na chleb i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Po tym czasie delikatnie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki, wyrównujemy i zwilżamy zimną wodą. Posypujemy siemieniem i błonnikiem. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Oczywiście można również upiec chleb na mące pszennej.
Po tym czasie delikatnie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki, wyrównujemy i zwilżamy zimną wodą. Posypujemy siemieniem i błonnikiem. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Oczywiście można również upiec chleb na mące pszennej.