Sposób przygotowania:
Paluchy dyniowo- serowe
Do 300 g mąki dodajmy sodę rozpuszczoną w odrobinie wody. Margarynę ścieramy na tarce, dokładamy razem z rozkruszonym białym serem, jajkiem, pure z dyni. Wszystkie składniki zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę dyni a jeśli za miękkie- mąkę.
Dużą ilość oleju wlewamy do garnka lub głębokiej patelni. Rozgrzewamy.
Z ciasta robimy wałek. Kroimy go na kromki o grubości 2 cm. Każdą rolujemy. Paluchy wrzucamy na średnio rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zimne oprószamy cukrem pudrem.
Dużą ilość oleju wlewamy do garnka lub głębokiej patelni. Rozgrzewamy.
Z ciasta robimy wałek. Kroimy go na kromki o grubości 2 cm. Każdą rolujemy. Paluchy wrzucamy na średnio rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zimne oprószamy cukrem pudrem.