Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Paluchy serowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słone paluszki przygotowane z ciasta drożdżowo twarogowego, dobrze komponują się z zimnymi sosami i dipami.

Paluchy serowe

Składniki:

Paluchy serowe

 

Sposób przygotowania:

Paluchy serowe
Do miski włóż przesianą mąkę, pokruszony twaróg, sól i drożdże roztarte z łyżeczką cukru, na koniec wbij jajko. Całość dokładnie zagnieć, kiedy ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki, przykryj je ściereczką i odstaw do podrośnięcia.

Po 20 minutach podrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość kilku centymetrów i posmaruj jego powierzchnię miękkim masłem, ciasto złóż dwukrotnie do środka i ponownie rozwałkuj (czynność tę powtarzaj jeszcze dwa razy).

Z tak przygotowanego ciasta wycinaj długie paluchy, posypuj je sezamem i piecz 20min w 170stop.