Sposób przygotowania:
Paluchy serowe
Do miski włóż przesianą mąkę, pokruszony twaróg, sól i drożdże roztarte z łyżeczką cukru, na koniec wbij jajko. Całość dokładnie zagnieć, kiedy ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki, przykryj je ściereczką i odstaw do podrośnięcia.
Po 20 minutach podrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość kilku centymetrów i posmaruj jego powierzchnię miękkim masłem, ciasto złóż dwukrotnie do środka i ponownie rozwałkuj (czynność tę powtarzaj jeszcze dwa razy).
Z tak przygotowanego ciasta wycinaj długie paluchy, posypuj je sezamem i piecz 20min w 170stop.
Po 20 minutach podrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość kilku centymetrów i posmaruj jego powierzchnię miękkim masłem, ciasto złóż dwukrotnie do środka i ponownie rozwałkuj (czynność tę powtarzaj jeszcze dwa razy).
Z tak przygotowanego ciasta wycinaj długie paluchy, posypuj je sezamem i piecz 20min w 170stop.
SylaUla