kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ekspresowe paluchy serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ekspresowa propozycja przekąski na imprezę, dla niespodziewanych gości lub gdy mamy ochotę na coś małego do przekąszenia.

Ekspresowe paluchy serowe

Składniki:

Ekspresowe paluchy serowe

podstawowe

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • ser żółty 100g
  • żółtko jajka
  • sól gruboziarnista,
  • kminek

Sposób przygotowania:

Ekspresowe paluchy serowe
Ser ścieramy na tarce. Ciasto rozwijamy i posypujemy równomiernie serem. Kroimy na 4 części i każdą z nich jeszcze na 4. Zwijamy w ruloniki. Dodatkowo możemy je lekko poskręcać, zyskają ciekawą formę. Wierzch paluchów smarujemy żółtkiem i posypujemy kminkiem oraz gruboziarnista solą lub ziołami prowansalskimi.

Pieczemy w 180 stopniach C prze 13-15 minut.