WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Bagietki ziolowo - czosnkowe (bez drożdży)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i chrupiące domowe bagietki z masełkiem ziołowo - czosnkowym. Ciasto zrobiłam bez drożdży. Zamiast nich użyłam sody i proszku do pieczenia.

Bagietki ziolowo - czosnkowe (bez drożdży) Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Bagietki ziolowo - czosnkowe (bez drożdży)

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • Składniki na masełko czosnkowe:
  • ok. 50 g miękkiego masła
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bagietki ziolowo - czosnkowe (bez drożdży)

ETAP 1:

Wszystkie składniki na masełko umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Można go następnie schłodzić żeby było twardsze i lepiej się nakładało do bułeczek.

Składniki na bułki umieścić w drugiej misce i zagnieść rękami jednolite elastyczne ciasto. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 20 minut żeby odpoczęło.

Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Każdą część uformować w podłużny wałek i naciąć go na wierzchu w ukośne paski. W nacięcia powkładać masełko. Bułki przełożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni. Przestudzić na kratce.

Podawać lekko ciepłe.

Bagietki ziolowo - czosnkowe (bez drożdży)
Upieczone bagietki przełożóne razem z papierem na metalową kratkę
Bagietki ziolowo - czosnkowe (bez drożdży)
Bagietki nafaszerowane masełkiem ziołowo - czosnkowym
Bagietki ziolowo - czosnkowe (bez drożdży)
Każdą bagietkę po uformowaniu należy naciąć na wierzchu w ukośne paski
Bagietki ziolowo - czosnkowe (bez drożdży)
Zagniecione w misce ciasto na sodzie i proszku na bagietki
Bagietki ziolowo - czosnkowe (bez drożdży)
Składniki ciasta umieszczone w misce
Bagietki ziolowo - czosnkowe (bez drożdży)
Wymieszane w miseczce masełko