Sposób przygotowania:
Drożdżowe paluchy z serem
W miseczce mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier i wbijamy jajka. Wlewamy napęczniałe drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odkleajć się od rąk. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Twaróg mielimy przez maszynkę. W misce miksujemy żółtka z jakiem i masłem oraz cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec wrzucamy zmielony ser i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Na połowie rozsmarowujemy masę serową i składamy ciasto na pół, tak żeby ser był na dole. Delikatnie przyciskamy i tniemy na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski skręcamy kilkakrotnie i smarujemy białkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20 minut.
Ostygnięte możemy posypać cukrem pudrem.
Twaróg mielimy przez maszynkę. W misce miksujemy żółtka z jakiem i masłem oraz cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec wrzucamy zmielony ser i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Na połowie rozsmarowujemy masę serową i składamy ciasto na pół, tak żeby ser był na dole. Delikatnie przyciskamy i tniemy na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski skręcamy kilkakrotnie i smarujemy białkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20 minut.
Ostygnięte możemy posypać cukrem pudrem.