aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Drożdżowe paluchy z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis ten znalazłam w jednej z książek kulinarnych, więc postanowiłam go wypróbować. Paluchy są bardzo miękkie i mają soczyste nadzienie. Fajne do chrupania.

Drożdżowe paluchy z serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowe paluchy z serem

 

 

  • MASA SEROWA:
  • 275 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka śmietany
  • kilka kropli soku z cytryny

 

  • DODATKOWO:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdżowe paluchy z serem
W miseczce mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier i wbijamy jajka. Wlewamy napęczniałe drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odkleajć się od rąk. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Twaróg mielimy przez maszynkę. W misce miksujemy żółtka z jakiem i masłem oraz cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec wrzucamy zmielony ser i dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Na połowie rozsmarowujemy masę serową i składamy ciasto na pół, tak żeby ser był na dole. Delikatnie przyciskamy i tniemy na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski skręcamy kilkakrotnie i smarujemy białkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20 minut.

Ostygnięte możemy posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe paluchy z serem
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wbijamy jajka i wlewamy rozczyn z drożdży, cukru i mleka. Dokładnie wyrabiamy.
Drożdżowe paluchy z serem
Miksujemy żółtka, jajko, masło, cukier waniliowy, cukier puder. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę i mieszamy. Na końcu mieszamy z twarogiem.
Drożdżowe paluchy z serem
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i połowę smarujemy serem.
Drożdżowe paluchy z serem
Składamy na pół, żeby ser był na dole i lekko dociskamy.
Drożdżowe paluchy z serem
Kroimy na paski i kilkukrotnie skręcamy. Smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 minut.