Sposób przygotowania:
Sezamowe ciasteczka szczęściaSezam:
Sezam umieścić na suchej i rozgrzanej patelni. Prażyć (co jakiś czas potrząchając patelnią) do uzyskania złotego koloru i następnie pozostawić do ostudzenia.
Ciasto:
Masło i oba cukry należy utrzeć do puszystości i ciągle mieszając - wbić jajko. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon/kakao wymieszać w oddzielnej misce, a następnie partiami połączyć z masą maślano-jajeczną. Na końcu dodać 3/4 uprażonego i dokładnie połączyć z ciastem. Całość schłodzić w lodówce - przez 1 godzinę.
Ciasteczka:
Z ciasta uformować kulki - wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kuleczkę obtoczyć w reszcie sezamu i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie i studzenie:
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 14-17 minut - w temperaturze 180 stopni (powinny być delikatnie zarumienione. Uważać, aby sezam się nie przypalił).
Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika należy odczekać kilka minut, a następnie ostudzić je na kratce (na początku będą bardzo miękkie, ale po ostygnięciu stwardnieją).
Przechowywać szczelnie zamknięte.
gusia1000