Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tym razem do placków ziemniaczanych zamiast mąki pszennej dodałam mąki kukurydzianej. Placki wyszły bardzo pyszne i syte. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Ich smak podkreśliłam natką pietruszki. Polecam.

Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszk

Składniki:

Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszk

Ciasto ziemniaczane:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszk
1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na drobnej tarce do ziemniaków i odciskamy z nadmiaru wody ( można odcisnąć na gęstym sitku ). Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków.

2. Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąkę kukurydzianą, natkę pietruszki, śmietanę, następnie dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy i smacznego.

Rady: Dodatek kwaśnej śmietany sprawi, że ciasto nie ściemnieje.