peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Ciasteczka migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te pyszne kruche ciasteczka są błyskawiczne w wykonaniu oraz zjadaniu. Spróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie!

Ciasteczka migdałowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka migdałowe

 

  • Na około 25 szt:
  • 115 g mąki pszennej
  • 135 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru
  • 60 g płatków migdałowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka migdałowe
Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem wyrabiamy dłońmi do uzyskania konsystencji mokrego piachu.

Z powstałego ciasta formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 4 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - aż będą lekko brązowe.

Studzić poza piekarnikiem.
Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe - tu przed pieczeniem