kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Siekane kotlety z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne kotleciki przygotowane z mięsa drobiowego z dodatkiem cebuli i żółtego sera. Polecam do obiadu lub do pieczywa.

Siekane kotlety z piersi kurczaka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Siekane kotlety z piersi kurczaka

 

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula dymka
  • 1 surowe jajko
  • garść tartego sera żółtego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Siekane kotlety z piersi kurczaka
Mięso myjemy i osuszamy z wody, siekamy w kosteczkę, przekładamy do miski. Cebulę obieramy z łusek i razem ze szczypiorkiem, kroimy na drobno. Dokładamy do miski i wkładamy ser żółty, majonez, jajko, mąkę i przyprawy, mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, smażymy kotlety na rumiany kolor.

Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, odsączamy z nadmiaru oleju.
Siekane kotlety z piersi kurczaka
Osuszone z wody mięso drobiowe drobno siekamy.
Siekane kotlety z piersi kurczaka
Obraną cebulę kroimy na drobno razem ze szczypiorkiem.
Siekane kotlety z piersi kurczaka
Do miski wkładamy wszystkie składniki na kotlety.
Siekane kotlety z piersi kurczaka
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia.
Siekane kotlety z piersi kurczaka
Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy.