Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Skórka pomarańczowa kandyzowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tak przygotowana skórka pomarańczowa jest wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów.

Skórka pomarańczowa kandyzowana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Skórka pomarańczowa kandyzowana

 

  • 25 dag skórki pomarańczowej
  • 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Skórka pomarańczowa kandyzowana
Obrane z pomarańczy skórki zalać na 12 godzin zimną wodą. Następnie wodę odlać, wlać świeżą, zagotować, odlać. Czynność tę powtórzyć co najmniej 3 razy. W oddzielnym garnku ugotować syrop z 2 szkl wody i 25 dag cukru, włożyć skórki i gotować 1/2 godziny, zdjąć ognia i pozostawić na 12 godzin. Następnie skórki wyjąć z syropu. Do syropu wsypać pozostały cukier i gotować do gęstości, następnie włożyć skórki i gotować aż będą szkliste. Wyjąć widelcem na talerz i osuszyć w ciepłym piekarniku.
Skórka pomarańczowa kandyzowana
Skórki pomarańczowe gotować kilka razy za każdym razem w świeżej wodzie
Skórka pomarańczowa kandyzowana
Ostatni raz gotować w gęstym syropie z cukru, wyjąć i osuszyć.