Sposób przygotowania:
Skrzydełka glazurowane w coca coli
Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i dzielimy na pół. Skrzydełka lekko oprószamy sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i partiami obsmażamy na złoty kolor skrzydełka (po 2-4 minuty z każdej strony ). W rondlu lub w garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy przekładamy tam obsmażone skrzydełka, dodajemy skórkę z limonki, posiekana papryczkę chilli, pokrojony w plasterki imbir i czosnek – przesmażamy 1 minutę. Do rondla wlewamy coca colę, sos sojowy, ocet, sok z limonki – delikatnie wstrząsamy garnkiem , przykrywamy i dusimy skrzydełka około 10 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu – koło 10 minut. W tym czasie skrzydełka powinien oblepić powstały sos. Doprawiamy go do smaku sola, pieprzem i ewentualnie cukrem. Skrzydełka serwujemy gorące, przed podaniem można posypać je kolendra i chilli, smacznego :D
SylaUla