lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Paszteciki drobiowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jesiennie mamy za oknem więc czas na coś rozgrzewającego i delikatnego. Trafione barszczyk i paszteciki z drobiowym mięskiem.

Paszteciki drobiowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Paszteciki drobiowe

Składniki na 25 pasztecików :

Sposób przygotowania:

Paszteciki drobiowe

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance z ciepłym mlekiem rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do dołka zrobionego w mące, delikatnie mieszamy i przykrywamy ściereczką na 15 minut, powstanie zawiesina.

Po 15 minutach wbijamy jajo, dodajemy sól i ksylitol i olej. Całość wyrabiamy (jest elastyczne i mięciutkie), zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Krok 2

Udka z kurczaka ( wcześniej ugotowane w wywarze na barszcz) obieramy i mielimy.

Dodajemy 200 ml bulionu drobiowego i mieszamy.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt, kładziemy zmielone mięsko i zawijamy.

Kroimy w 2 cm kawałeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.

Po wyrośnięciu smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Podajemy z barszczem.

Paszteciki drobiowe
Do misy wsypujemy przesianą mąkę .W szklance z ciepłym mlekiem rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do dołka zrobionego w mące
Paszteciki drobiowe
Po 15 minutach wbijamy jajo , dodajemy sól i ksylitol i olej i masło.
Paszteciki drobiowe
Udka z kurczaka( wcześniej ugotowane w wywarze na barszcz) obieramy i mielimy.Dodajemy 200 ml bulionu drobiowego i mieszamy.
Paszteciki drobiowe
Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt.
Paszteciki drobiowe
Kładziemy zmielone mięsko po całości
Paszteciki drobiowe
Zwijamy na 1.1/2 ciasta z farszem Kroimy w 2 cm kawałeczki.
Paszteciki drobiowe
Przekładamy na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.