Sposób przygotowania:
Paszteciki drobioweKrok 1
Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance z ciepłym mlekiem rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do dołka zrobionego w mące, delikatnie mieszamy i przykrywamy ściereczką na 15 minut, powstanie zawiesina.
Po 15 minutach wbijamy jajo, dodajemy sól i ksylitol i olej. Całość wyrabiamy (jest elastyczne i mięciutkie), zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Krok 2
Udka z kurczaka ( wcześniej ugotowane w wywarze na barszcz) obieramy i mielimy.
Dodajemy 200 ml bulionu drobiowego i mieszamy.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt, kładziemy zmielone mięsko i zawijamy.
Kroimy w 2 cm kawałeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
Po wyrośnięciu smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Podajemy z barszczem.
Jagodowa
SylaUla
lalunia
Zachęcam, wystarczy mięsko z rosołu lub z wywaru na barszcz :) Moment się robi :)
lalunia
robaczek