Sposób przygotowania:
Serek kozi z czarnuszką i chili
Mleko wlewamy do garnka, podgrzewamy do temperatury 37 stopni, zdejmujemy z ognia, dodajemy sól oraz cztery krople podpuszczki, mieszamy przez minutę, kolejna minutę mieszamy tylko po wierzchu mleka.
Garnek przykrywamy pokrywka i odstawiamy na pół godziny, przez ten czas powinien się wytworzyć skrzep. Po upływie 30 minut ostrym długim nożem kroimy skrzep na 1 cm. kawałki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. do garnka z kawałkami skrzepu dodajemy czarnuszkę i płatki chili, mieszamy.
Małym sitkiem oddzielamy kawałki skrzepu od serwatki i umieszczamy na chuście wyłożonej na sicie. Ser pozostawiamy na 24 godziny żeby odciekł, możemy lekko dociążyć.
W 1 litrze wody rozpuszczamy 200 gram soli, przekładamy ser do zalewy i pozostawiamy przez 6 godzin, ser wyjmujemy, pozostawiamy na kilka godzin żeby odciekł, potem wstawiamy do lodówki.
Ser jest gotowy do spożycia, możemy go również pozostawić na kilka tygodni żeby dojrzał. Z podanego przepisu wyszedł mi serek o wadze 270 gram.
Garnek przykrywamy pokrywka i odstawiamy na pół godziny, przez ten czas powinien się wytworzyć skrzep. Po upływie 30 minut ostrym długim nożem kroimy skrzep na 1 cm. kawałki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. do garnka z kawałkami skrzepu dodajemy czarnuszkę i płatki chili, mieszamy.
Małym sitkiem oddzielamy kawałki skrzepu od serwatki i umieszczamy na chuście wyłożonej na sicie. Ser pozostawiamy na 24 godziny żeby odciekł, możemy lekko dociążyć.
W 1 litrze wody rozpuszczamy 200 gram soli, przekładamy ser do zalewy i pozostawiamy przez 6 godzin, ser wyjmujemy, pozostawiamy na kilka godzin żeby odciekł, potem wstawiamy do lodówki.
Ser jest gotowy do spożycia, możemy go również pozostawić na kilka tygodni żeby dojrzał. Z podanego przepisu wyszedł mi serek o wadze 270 gram.
SylaUla
marietta
ciasteczka