Sposób przygotowania:
Pulpety w świeżych pomidorach z makaronem-zupa
Świeżą zmieloną łopatkę dobrze wyrobić ręka z jakiem, bułką moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, kucharkiem, pieprzem mielonym, kaszą manną. Frmować nie duże pulpety, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się wody z zielem angielskim, liściem laurowym. Po wypłynięciu gotować z 10 minut na mniejszym ogniu. Wyjąć na talerz.
Pomidory miękkie, dojrzałe razem ze skórką i czosnkiem zmiksować w blenderze i wlać do wywaru po pulpetach. Zagotować.
Wsypać ziarna kopru (zawsze mam w słoiczku ziarenka po suszonym dużym koprze), paprykę ostrą, sól, gotować z 10 minut, mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do zupy. Mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek. Podawać z ugotowanym makaronem i posypać pieprzem mielonym.
Pomidory miękkie, dojrzałe razem ze skórką i czosnkiem zmiksować w blenderze i wlać do wywaru po pulpetach. Zagotować.
Wsypać ziarna kopru (zawsze mam w słoiczku ziarenka po suszonym dużym koprze), paprykę ostrą, sól, gotować z 10 minut, mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do zupy. Mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek. Podawać z ugotowanym makaronem i posypać pieprzem mielonym.