ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 861]

Soczyste i pulchne kotlety mielone z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety są bardzo soczyste, pulchne. Papryka nadaje im chrupkości. Są idealne na ciepło i na zimno do pieczywa.

Soczyste i pulchne kotlety mielone z papryką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Soczyste i pulchne kotlety mielone z papryką

 

  • bułki czerstwe 2 sztuki małe,
  • mielona łopatka 70 dag,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • cebula 1 sztuka większa,
  • ząbki czosnku 3 sztuki,
  • papryka czerwona 1 sztuka większa,
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka,
  • pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • kucharek 2 łyżki,
  • bułka tarta 3/4 szklanki,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Soczyste i pulchne kotlety mielone z papryką
Bułki moczyć w wodzie. Gdy zmiękną odcisnąć z wody i włożyć do miski. Dodać mieloną łopatkę, pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, jajka, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, czosnek z praski wyciśnięty, natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.

Formować kotlety z 2 cm grubości, kłaść na gorący olej i delikatnie spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odłożyć na talerz i smażyć nową porcję.

Do usmażonych dodać pozostałe mielone kotlety i pod przykryciem na mniejszym ogniu z 10 minut, kotlety są gotowe, podać na ciepło na obiad lub na zimno do pieczywa na kolację.
Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką
Paprykę trzeba pokroić w cienką kostkę, lepiej zmięknie w smażeniu kotletów.
Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką
Na rumiano smażyć na średnim ogniu z każdej strony.
Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką
Pod przykryciem na małym ogniou kotlety są pulchne i soczyste.
Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką
Idealone i na ciepło i na zimno do pieczywa.
Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką
Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką
Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką