katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Skrzydełka na grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Trochę powspominam lato i to że zamiast kiełbasek i karczku z grilla możemy spróbować skrzydełek. Są smaczne z dodatkiem sosu. Gościom bardzo smakowały.

Skrzydełka na grilla

Składniki:

Skrzydełka na grilla

 

 

  • na marynatę

 

  • czosnek 4 ząbki
  • jogurt naturalny 3/4 pojemnika (400 g)
  • przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka kopiasta

Sposób przygotowania:

Skrzydełka na grilla
Skrzydła oczyszczamy(prawie zawsze jest taka konieczność) , myjemy, osuszamy. Odcinamy część trzecią czyli końcówki.

Skrzydełka oprószamy dość mocno solą i pieprzem. Czosnek miażdżymy albo przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu.

Dodajemy też przyprawę do gyrosa (powinna być wyczuwalna w marynacie). Skrzydełka zalewamy przygotowanym sosem i obtaczamy w nim.

Zawijamy folię i odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z marynaty wykładamy na tackę i skrapiamy lekko olejem.

Pieczemy ok 35min. Jeśli skrzydełka kładziemy na samym ruszcie musimy oczyścić trochę z marynaty bo szybko się przypala.