Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Skrzydełka z kurczaka marynowane w sosie barbecue

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetna propozycja na pyszny obiad lub przekąskę nawet podczas spotkania w gronie przyjaciół. Uwielbiam te soczyste, aromatyczne mięso, która szczerze Wam przyznam, że trochę uzależnia.

Skrzydełka z kurczaka marynowane w sosie barbecue

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka marynowane w sosie barbecue

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

Marynata:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kurczaka marynowane w sosie barbecue
Marynowanie:

Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty dokładnie połączyć.

Skrzydełka:

Od skrzydełek należy odciąć lotki. Mięso pokryć marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin, lecz najlepiej marynować je przez noc.

Pieczenie:

Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornym lub na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60-70 minut w 180 stopniach. Na początku piec pod przykryciem (np. pod folią aluminiową), a pod koniec pieczenia bez, aby mięso nabrało rumianego koloru. Można też grillować.