Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Świąteczny indyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Święta bez indyka to nie święta, przeważnie jest mięso pieczone, ale niekoniecznie. Proponuję przygotować wersję gulaszową. Delikatne mięso z indyka z warzywami oraz aromatycznymi przyprawami, na pewno każdemu zasmakuje.

Świąteczny indyk

Składniki:

Świąteczny indyk

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny indyk

I

Świąteczny indyk
Przygotowanie mięsa, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i smażymy na rozgrzanym oleju,

1. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, solę i smażę na rozgrzanym oleju.

II

2. Cebulę, czosnek obieram, kroję na połówki.
3. Marchew obieram, kroję w plasterki.
4. Papryki myję, usuwam nasiona i kroję w paseczki.
5. Ogórki kroję na mniejsze kawałki.

6. Warzywa przekładam do blendera i miksuję 2 minuty.
7. Warzywa przekładam do garnka, dodaję mięso, wlewam przecier pomidorowy, wodę, kostkę rosołową, ziele angielskie, listki laurowe i doprawiam ziołami prowansalskimi, papryką słodką, cynamonem, cukrem, pieprzem oraz solą. Wszystko razem gotujemy 20 minut.
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.