gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1290]

Skrzydełka z boczkiem w sosie czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Skrzydełka z boczkiem zapiekane w sosie czosnkowym podaję na obiad z ziemniakami i surówką jako danie główne.

Skrzydełka z boczkiem w sosie czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka z boczkiem w sosie czosnkowym

 

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 3,5 łyżki majonezu
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 6 ząbków czosnku (większych)
  • przyprawa czosnek staropolski
  • sól
  • pieprz
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • przyprawa do kurczaka
  • margaryna do smarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z boczkiem w sosie czosnkowym
Majonez i śmietankę przekładamy do rozdrabniacza. Dodajemy obrane ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek staropolski. Wszystko mielimy na sos. Skrzydełka płuczemy i osuszamy, po czym układamy w naczyniu. Zalewamy sosem czosnkowym, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Wyciągamy skrzydełka z sosu i każde przyprawiamy pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i układamy na plastrze boczku. Boczek ze skrzydełkiem zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy sosem w którym były skrzydełka. Pieczemy ok. 60-70 minut w temp. 180 stopni. 
Skrzydełka z boczkiem w sosie czosnkowym
Majonez i śmietankę przekładamy do rozdrabniacza. Dodajemy obrane ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek staropolski. Wszystko mielimy na sos.
Skrzydełka z boczkiem w sosie czosnkowym
Skrzydełka płuczemy i osuszamy, po czym układamy w naczyniu. Zalewamy sosem czosnkowym, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Skrzydełka z boczkiem w sosie czosnkowym
Wyciągamy skrzydełka z sosu i każde przyprawiamy pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i układamy na plastrze boczku.
Skrzydełka z boczkiem w sosie czosnkowym
Boczek ze skrzydełkiem zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.