BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Skrzydełka z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, rozpływające się w ustach o chrupiącej skórce skrzydełka zasmakują każdemu kto ich raz spróbuje.

Skrzydełka z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełka z piekarnika

 

  • Skrzydełka około 2,5 kg,

 

  • Marynata;
  • olej 5 łyżek,
  • miód 4 łyżki,
  • sos sojowy 3 łyżki,
  • keczup 2 łyżki,
  • papryka słodka 2 łyżeczki,
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki,
  • sól do smaku,
  • tłuszcz do wysmarowania blachy,

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z piekarnika
Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Następnie przygotowujemy marynatę.

Marynatą nacieramy skrzydełka i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

Po tym czasie skrzydełka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem basze piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości mięsa.

Krótko przed końcem pieczenia włączyć termoobieg.

Podawać jako przekąskę lub do obiadu.

Przygotowanie marynaty;

Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać do połączenia.
Skrzydełka z piekarnika
Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i osuszamy
Skrzydełka z piekarnika
Przygotowujemy marynatę i nacieramy przygotowane skrzydełka
Skrzydełka z piekarnika
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny a następnie układamy na blaszce piekarnika i pieczemy