katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Skrzydełka z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Często przygotowujemy piersi kurczaka, udka i pałki kurczaka, a kurczak ma jeszcze przecież skrzydełka. Bardzo smaczne skrzydełka.

Skrzydełka z piekarnika

Składniki:

Skrzydełka z piekarnika

 

  • skrzydełka 15 szt
  • czosnek 3-4 ząbki
  • cebula 1 duża
  • przyprawa do gyrosa
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z piekarnika
Skrzydełka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy (można obciąć końcówki). Oprószamy pieprzem, skrapiamy mięso olejem i obsypujemy przyprawą do gyrosa. 

Obracamy je kilka razy by skrzydełka równo obtoczyły się w przyprawie. Czosnek obieramy i kroimy. Wciskamy pomiędzy skrzydełka. Czosnek można przecisnąć przez praskę. 

Zakrywamy mięso folią i odstawiamy na noc do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki przekładamy mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, poprzekładamy pokrojoną cebulą. 

Przykrywamy(można folia aluminiową) i pieczemy ok 20 min. Zdejmujemy przykrycie by mięsko się zrumieniło i pieczemy do miękkości.